onsdag 17 oktober 2012

Ny recension av Silverstjärnan.

 

Uppdrag Silverstjärnan

Omslagsbild för Uppdrag Silverstjärnan
 
Såhär glädjande fint skriver Stina Lundkvist (http://www.minabibliotek.se/137150/uppdrag-silverstjarnan) om Uppdrag Silverstjärnan!
           
Rymdskeppet Voya har rört sig genom rymden i tusentals år. Det är på väg från jorden mot den avlägsna planeten Roxera. Ingen ombord minns längre jorden, men Arena och hennes kompis vill ta reda på mer.
En gång flydde människor från jorden i rymdskeppet. Ingen minns varför eller hur livet på jorden var. De dammiga föremålen i skeppets museum bryr sig ingen om längre.Vid ett tillfälle när det blev uppror ombord skadades Voyas minnesbanker. Nästan all kunskap om jorden försvann. Nu efter 8000 år och tusentals generationer är skeppet halvvägs till den mytomspunna planeten Roxera. Där hoppas människorna kunna bo och leva.
Voya har ungefär 10 000 invånare. Arena Trexo är en ung tjej som bor med sin pappa, hennes mamma dog när hon föddes. Arena går i skolan men gillar det inte. Hon kämpar med läxor och en sträng magister. Där finns också Brik, en pojke i hennes klass som alltid är elak mot henne.

Många frågor och mysterier

Ljuspunkten är bästa kompisen, den nyfikna och glada Neval. De drömmer om att bli riktiga äventyrare ute i rymden. Men än finns det stora mysterier i deras liv. Vad var jorden egentligen för ett ställe? Varför flydde människorna? Och hur är det egentligen med döingarna – de 3000 nedfrysta människorna i skeppets lastrum?
En dag händer något spektakulärt. Ett främmande rymdskepp närmar sig Voya, och det svarar inte på anrop. Det blir uppståndelse bland människorna. Vad är det här för skepp? Vad kommer att hända? Arena och hennes vän Neval hamnar snart i mysteriets centrum och deras liv vänds drastiskt upp och ner.

Uppdrag Silverstjärnan är ett välkommet science fiction-tillskott för unga läsare. Boken passar dig som är intresserad av rymden och dess mysterier. Samtidigt är det en bok om vänskap, kärlek och modet att följa sitt hjärta.
Författaren Peter Ekberg väver snyggt in rymdfakta i historien. Arenas och Nevals tillvaro inuti rymdskeppet ger läsaren en bild av hur ett samhälle ombord på ett rymdskepp skulle kunna te sig – på ett trovärdigt sätt. Det är intressant, spännande och lite kusligt. För rymden är ju en obegripligt stor plats, och allt kan hända. Klart läsvärd!

onsdag 10 oktober 2012

Ny ljudbok!

Fick precis Uppdrag Silverstjärnan som ljudbok från BTJ! Extra kul att höra vad inläsare Johan Svensson gjort med texten och uttalet av namnen. Dramatiserande och spännande lyssning.
Ljudboken är inköpt av bibliotek och bör finnas nära dig!

fredag 5 oktober 2012

Skriva och teckna - Låt dig inspireras!






Workshop med Peter Ekberg och Mattias Olsson! För bibliotek, skolor och andra intresserade.
Skriva och teckna - låt dig inspireras!
Barn/ungdomsboksförfattaren Peter Ekberg och konstnären och illustratören Mattias Olsson har ett nära samarbete. Under en endags -eller tvådagars workshop berättar de om sina böcker, Aliens!, Uppdrag Silverstjärnan, och En biljett till stjärnorna. Deltagarna, barn och unga 9-14 år, ca 10 personer per dag och grupp, får skriva och illustrera sina eller varandras texter med stöd från Peter och Mattias. Workshopen varvas med vetenskapliga fakta om exempelvis liv i rymden eller möjligheterna för resor till andra stjärnor, samt vad man bör tänka på när man skriver och illustrerar böcker.
Andra teman diskuteras gärna. Allt efter gruppens önskemål.


Såhär gör du för att boka oss: Gå in på http://www.kulturkatalogen.vgregion.se/Kultur_Default.aspx?id=40471
klicka på "Bläddra i katalogen. Sedan klickar du på "sök i katalogen" och därefter "fritextssökning" "Peter Ekberg" eller "Mattias Olsson". Sedan är det bara att anmäla intresse. Eller skicka ett mejl till: peter.ekberg@flov.gu.se

Många hälsningar
Peter

onsdag 3 oktober 2012

Kan en robot tänka?

Min nya faktabok Tänk ROBOT är med på Bokjuryns 100-lista vilket är superkul. Jag hoppas att både den och Uppdrag Silverstjärnan når ut till många läsare.

Louise Jeurling tipsar fint om Tänk ROBOT på sin blogg, http:/louisetipsar.blogspot.se:

"Vill du lära dig mer om robotar? Då har jag boken för dig! Peter Ekberg skrev förra året en spännande faktabok om aliens, då han funderade på om det finns liv i rymden. Nu har han istället bestämt sig för att utforska robotvärlden i sin nya bok som heter "Tänk robot - kan en robot tänka?"

Hur smart kan en robot egentligen bli? Kan man skapa en robot som kan tänka själv, precis som människor? Kan de till och med bli smartare än oss? Kanske så smarta att de en dag slår tillbaka mot oss människor? Några klara svar får vi inte i boken, men tydligen tror många forskare att vår framtid kommer att se ut precis så.

I boken berättar Peter Ekberg om konstgjord, eller artificiell intelligens, och om hur långt forskarna kommit med att utveckla robotar. Numera finns de överallt. Både som hjälp i industrin, men även i vår vardag. Självgående gräsklippare har ni kanske stött på t ex?

Vi har ju också vant oss vid att ofta se robotar på film. Kompisarna C-3PO och R2-D2 i Star Wars har nog nästan alla stött på i något sammanhang. Blir du nyfiken på att läsa mera? Låna "Tänk robot..." på Arboga bibliotek.

Språket och innehållet är lagom svårt, och passar alla intresserade läsare från 10 år och uppåt."
 
 Kul/Peter

måndag 1 oktober 2012

Konsten att gestalta det okända!

 
 
Här en bild på fyra glada seminariedeltagare under Bokmässan 2012. Mattias Olsson, Christer Fuglesang, jag och Maria Sundin höll ett seminarium i K2 på mässan och pratade om inspiration, skapande och rymden. Seminariet hette "Konsten att gestalta det okända" och filmades av UR. Det sändes direkt, men finns också att se i efterhand på http://urplay.se/172186
Det var en fantastisk mässa med mycket uppmärksamhet för Uppdrag Silverstjärnan, Tänk Robot! och all annan fin barn-och ungdomslitteratur. Många möten med nya och gamla vänner. Extra tack till Berghs förlag och Bonnier Carlsen.