onsdag 22 augusti 2012

Höstens utbud!


Skall du bara läsa två böcker i år... Här är mina två nya böcker för hösten 2012. Jag är extremt glad att kunna presentera dem och hoppas att de hittar hem till just dig. Robotboken är illustrerad av Anders Nyberg, samt innehåller fotomaterial. Omslagsbilden till Uppdrag Silverstjärnan är gjord av konstnären Mattias Olsson. Uppdrag Silverstjärnan har nyligen producerats som ljudbok för BTJ och Tänk ROBOT ingår som en av BTJs 18 kampanjtitlar. På bokmässan skall jag och illustratören Mattias Olsson (som gjort omslag och inlageillustrationer till Silverstjärnan) ha ett seminarium om science-fiction och konst tillsammans med rymdfararen Christer Fuglesang. Jag skall också tillsammans med min fru, astronomen Maria Sundin, ha ett föredrag på forskartorget på mässan om hur "Den första kolonin på Mars" skulle kunna se ut. Det är passande såhär i Curiosity-tider.

Välkomna!
Peter Ekberg

söndag 19 augusti 2012

UPPDRAG SILVERSTJÄRNAN




Uppdrag Silverstjärnan är släppt! Äntligen.
Tankeexperimentet var djupt fascinerande för mig, Tänk om människan hade varit på väg mot en planet runt en annan stjärna i åttatusen år. Hur skulle det vara? Hur skulle det se ut på skeppet? Vad hade hänt? Att få hitta på en hel värld har varit mitt mest kreativa projekt hittills. Jag har aldrig varit intresserad av sf enbart för de tekniska detaljernas och uppfinningsrikedomens skull. Jag har alltid varit intresserad av karaktärer som drar in en i handlingen. Jag vet egentligen inte varför jag placerade Arena, Brik och Neval mfl just i rymden på ett stjärnskepp. Som jag ser det hade den kunnat utspela sig någon annanstans. Skolmiljön, upptäckten av sig själv, att lära känna vem man är, att ha dåligt självförtroende men ändå slåss för sina drömmar, att ha en fiende, att ha förlorat någon som står en nära, att möta det okända och växa på kuppen, att ställas inför svåra val och beslut och slåss för vänskap. Allt detta är allmängiltiga element och själva kärnan i Uppdrag Silverstjärnan.

Det är en ny Arena (!) för mig att skriva skönlitterärt och jag är extremt glad och nyfiken och spänd inför hur silverstjärnan skall tas emot. Jag har verkligen slitit med hjärta, kropp och själ och önskar den all lycka till på sin färd och all framgång i världen.Hoppas ni är med på dess resa! Den är en dröm som går i uppfyllelse.
Peter